17. mai kringle

50 g gjær
125 g smør
3,5 dl melk
1 egg
1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
ca. 11 dl hvetemel

Fyll

1 pk ferdig makronfyll
4 dl piano ferdig vaniljekrem
egg til pensling
mandelflarn eller hakkede mandler

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og tilsett melk. Varm til det er lunkent, og slå over gjæren, som røres ut. Tilsett egg, sukker og kardemomme og mel og elt til en smidig deig. Sett til heving under plast på et lunt sted ca. 30 minutter. Lag mandelfyll etter anvisning på pakken. Elt deigen forsiktig på bakebordet og trill ut til en lang pølse, ca. 1 meter. Kjevle den til en flate ca.15 cm bred. Fordel vaniljekrem og makronfyll langsetter midten. Brett deigen sammen. Legg den i kringlefasong på bakepapir med skjøten ned. Hev kringlen under plast ca. 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg og dryss på mandler. Stek kringlen ved 200°, 20-30 minutter på nederste rille i ovnen. Avkjøl på rist. Kringlen kan også serveres med melisglasur.